Svojsíkův závod

Svojsíkův závod je akce, kterou pravidelně pořádá Junák – český skaut. Jednou za dva roky se sjíždí chlapecké a dívčí družiny, aby porovnaly své schopnosti, dovednosti a znalosti v široké škále disciplín. Cílem Svojsíkova závodu však není jen změření sil zúčastněných družin, ale hlavně podpora jejich fungování, spolupráce, obohacení oddílových programů a vedení k praktickému využití skautských dovedností. Celý závod je proto vždy protknut tzv. symbolickým rámcem.

Závody pribíhají každé dva roky na třech úrovních – základní, krajské a celostátní.

V základním kole v Mikulově vybojovala naše družinka 2. místo a zasloužila si tak postup do Strážnice - kola krajského.

Zajímá vás report z krajského kola Svojsíkova závodu pohledem našich Poštolek? Čtěte níže ↓ ↓ ↓ 

V pátek 2. června jsme s družinkou Poštolek vyrazili do Strážnice na krajské kolo Svojsíkova závodu, kam jsme postoupili ze základního kola v Mikulově. Náš osmičlenný tým, ve složení Markéta Fialová, Josef Hašek, Pavel Holcer, Marek Holcer, Šimon Holík, Adéla Klimešová, Daniela Hašková a Eliška Rožnovská, byl nejmladší hlídkou na trase.Toho jsme se ale ani v nejměnším nezalekli byli odhodláni nastoupit do závodu se vší vervou, jak se na skauty sluší a patří. Po příjezdu nás čekalo stavění stanu v kempu a potom slavnostní zahájení v amfiteátru. Tam jsme si vylosovali startovní číslo 45, což pro nás znamenalo, že v sobotu budeme nastupovat na trasu závodu jako poslední hlídka. 

Samotný závod se skládal ze tří hlavních modulů – Brány, Závod a Přežití.

Modul Přežití testoval dovednosti jako schopnost orientace, stavba stanu, úklid a zjišťování informací.
Modul Brány je založen na individuálních dovednostech. Bylo celkem 8 bran a na každou šli dva členové týmu. Tematicky byly zaměřeny na logické myšlení, obsluhu technického zařízení, poznávání přírodnin, dopravní obsluhu, fyzickou zdatnost, všeobecný kvíz, manuální zručnost a překonání se.
V modulu Závod hlídka plnila úkoly na 10 stanovištích – hledání informací, lana, první pomoc, dispečink, kanoe, pramice, poznávání přírody, englishspeakers, šikana, morseovka a fantasy příběh.

I přesto, že jsme jako nejmladší účastníci museli porovnat síly se staršími a zkušenějšími družinkami, porvali jsme se se všemi disciplínami jak nejlépe jsme dovedli a dle vedení to bylo na výbornou. Zároveň nám závod přinesl zpětnou vazbu, co nám jde více a co méně a v čem se máme a chceme zlepšovat. Byla to pro nás skvělá zkušenost.

V konečném pořadí jsme obsadili krásné 18 místo ♥

Gratulujeme Poštolkám k úspěchu a děkujeme za skvělou reprezentaci našeho střediska. Věříme, že vám závod kromě nových zkušeností přinesl i spoustu společných zážitků. A to je to hlavní! Jsme na vás pyšní.

Jíťa

Zástupce vedoucího oddílu Poštolek